Nyelvvizsga Kisokos ~ alapinformációk


A legfontosabb nyelvvizsga-tudnivalókat gyűjtöttük egy csokorba, hogy könnyebb legyen eligazodni a vizsgák között :)
Egy egész kiadványt is készítettünk, amelyekben részletesen bemutatjuk a különböző nyelvvizsga típusokat, Nyelvvizsga 1x1 címmel. Ez egy ingyenes kiadvány, amelyet a Kezdőcsomaggal megkaphatsz. Kérd itt!

Országosan egy-egy vizsgaidőszakban körülbelül húszezren vizsgáznak különböző nyelvekből, közülük átlagosan 55%-nak sikerül letenni a vizsgát.

Szintek:
Az egy EU-ban egységes szempontok (KER rendszer) szerint lehet nyelvvizsgát tenni. 5 szint van összesen, ezek (a nálunk megszokott megfogalmazással):
 • A1 - kezdő szint
 • A2 - alaptudással rendelkező
 • B1 - alapfok
 • B2 - középfok
 • C1 - felsőfok
 • C2 - anyanyelvi szint
Ezek közül Magyarországon a nyelvvizsgákon a B1, B2, C1 szinteket mérik (elvétve előfordul az A2 is, külföldi vizsgák esetében), és ezek akkreditáltak nálunk.
A legfontosabb a B2-es szint, a középfok, ez az ami a diplomához, munkahelyeken a bérpótlékhoz kell, de ezzel tudsz (egy megfelelő bizonyítvánnyal) bejutni külföldi egyetemekre, munkahelyekre is.

* * *

Magyarországon körülbelül 20 akkreditált vizsgarendszer van különféle nyelvekkel. Hogy ki hol teszi le a vizsgát, az nem számít, csak az, hogy milyen típusút. 12 vizsgatípusban tudsz akkreditált angol, vagy német középfokú vizsgát tenni jelenleg. Ezeket itt találod, részletes leírásukat pedig a Nyelvvizsga 1x1 ingyenes kiadványunkban, itt.

Számos nyelvvizsga közül választhatunk tehát, amelyek mind ugyanazt hivatottak mérni, de más-más módokon. A 4 alapkészség amit mérnek:
 • szövegértés
 • íráskészség
 • beszédkészség
 • hallásértés
Érdemes megfontolni, hogy melyik nyelvvizsga a legjobb neked, és milyen szempontokat kell figyelembe venned, melyik passzol leginkább egyéni nyelvi készségeidhez.
Ami mindenhol ugyanaz:

A nyelvvizsgáztatási szabályok szerencsére teljesen egységesek. Bárhol vizsgázol, 60%-tól sikeres a nyelvvizsgád, és készségenként 40%-os teljesítési minimumot vezettek be néhány éve. Ez azt jelenti, hogy csak akkor sikeres a vizsgád, ha mindegyik blokkban (egy készséghez tartozó feladatok, pl. beszéd, hallásértés ...) 40%-t elérsz, összességében az egész szóbeli/írásbeli vizsgán pedig 60%-t. (Pl. sikeres a vizsgád, ha a szövegértéses feladatoknál 40%-t értél el, a fogalmazásnál 80%-t, a fordításoknál pedig 60%-t, de sikertelen, ha mondjuk a szövegértés 20%, a másik két készség pedig 80%-os.)
A kiállított bizonyítvány ugyanúgy néz ki mindenhol, minden munkahelyen és felsőoktatási intézményben kötelesek elfogadni akármelyik akkreditált nyelvvizsgát. Ha külön csinálod a szóbeli és írásbeli vizsgát, azt is kötelesek egy egész, komplex vizsgaként kezelni – nem kell tehát külön bizonyítványt kérned.
Az azonos típusba tartozó nyelvvizsgák (egynyelvű vagy kétnyelvű, általános, vagy gazdasági) kombinálhatóak is egymással. Érvényes a vizsgád, ha pl. Origo szóbelit (ez kétnyelvű és általános) Társalkodó írásbelivel (szintén kétnyelvű, általános) csinálsz.


Ami minden vizsgánál más és más:

A feladatok.
A feladattípusok alapján a vizsgák két fő szempont szerint különböztethetőek meg egymástól:

 • egynyelvű vizsgák esetében minden az idegen nyelven zajlik (a feladatokat is így adják meg), nincsen fordításos/közvetítéses feladat a két nyelv között, így általában a szótár használata is korlátozottabb a vizsgán. 
 • A kétnyelvűnél magyar instrukciók vannak, vannak fordításos feladatok, de általában többet használható a szótár.
A vizsga tematikája

 • általános nyelvi vizsga, vagy 
 • szaknyelvi vizsga, pl. üzleti nyelv, gazdasági szaknyelv, idegenforgalmi, vagy kereskedelmi szaknyelv. Gyakorlatilag az adott szakma szókincsével kell többet tudni, mint az általános nyelvvizsgán.
Részletesebb összehasonlító leírást a nyelvvizsgákról, és a feladatokról a Nyelvvizsga Útmutató című ingyenes kiadvány sorozatunkban találsz, bővebb infót pedig itt: www.nyak.hu.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése